Pozovite nas

069/574-98-20
011/227-05-62

E-mail

kontrastoptika@gmail.com

Radno vreme

Pon – Pet : 09:00 – 17:00
Subotom : 09:00 – 13:00

optika kontrast logo

Koji su postupci za određivanje dioptrije?

Određivanje vaše dioptrije i naočara je bitan proces kroz koji svi moramo proći. Srećom, ovaj pregled je brz i bezbolan, koristeći temeljne korake kako bi se osigurala najveća preciznost. Počevši od procene vaših vizualnih potreba do pažljivog pregleda zdravlja vaših očiju, naš stručni tim preduzima sve mere potrebne za garantovanje tačnih rezultata. Razumemo važnost ovog pregleda i uticaj koji ima na vaš svakodnevni život. Zato stavljamo naglasak na efikasnost i preciznost, pružajući besprekorno iskustvo koje vas ostavlja s poverenjem u činjenicu da ste donijeli pravilan izbor za svoje vizualne potrebe.

Prvo, sprovodimo računarsku refraktometriju koristeći auto-kerato refraktometar na usku zenicu. Upotrebom Zeiss-ovog auto-kerato refraktometra dobijamo objektivnu korekciju za daljinu. Nakon toga, određujemo najbolju vizuelnu tačnost (BVA-Best Visual Accuracy) primenom sočiva i optotipa („Snellen“ tabela) kako bismo postigli vidnu oštrinu od 1.0. Procenjujemo i eksperimentišemo sa različitim okolnim dioptrijama na osnovu vrednosti dobijene iz ARK testa. Nakon završetka pregleda za daljinu, prelazimo na testiranje i određivanje čitalačke dioptrije. Starost pacijenta služi kao početni parametar koji nam pomaže u približnom određivanju dodavanja dioptrije za čitanje na osnovu njihove dioptrije za daljinu.

Sa godinama, slabi akomodacija, što utiče na sposobnost jasne vidljivosti na različitim udaljenostima. Na primer, desetogodišnje dete obično ima oko 12 dioptrija akomodacije, što omogućava jasan vid na udaljenosti od 7 cm od oka. Nasuprot tome, četrdesetpetogodišnja osoba može imati manje od 4 dioptrije akomodacije, što dovodi do zamućenog vida prilikom čitanja (25-30 cm). Da bi se rešio ovaj problem, prepisuju se naočare za čitanje, počevši od +0.75 Dsph. Ova dioptrija se zatim povećava za +0.75 Dsph svakih 4-5 godina kako bi se prilagodila opadajućoj akomodaciji. Važno je napomenuti da ovo pravilo važi za sve, bez obzira da li su emetrope, miopi ili hipermetropi. Jedina razlika leži u refrakcijskoj grešci na koju se dodaje prezbiopna korekcija. Kod emetropa, dodatna korekcija nije potrebna, dok se kod miopa smanjuje minus, što eventualno može zahtevati nošenje naočara za čitanje ili blizinu kasnije. Nasuprot tome, kod hipermetropa se povećava plus korekcija. Tokom pregleda koristi se tablica za čitanje na blizinu (25-30 cm). Prilikom propisivanja prezbiopne korekcije, pacijentu se savetuje da isproba različite dioptrijske sočiva uz pomoć okvira za isprobavanje, počevši sa desnim okom. Ova monokularna procena pomaže u određivanju najadekvatnije korekcije za pojedinca. Uprkos dobro dokumentovanom opadanju snage akomodacije, mogu postojati individualne varijacije, stoga je potrebno pristupiti personalizovanoj metodi. Nakon što se utvrdi optimalna korekcija za čitanje (presbiopija) za desno oko, postupak se ponavlja za levo oko. Konačno, važno je proceniti vid sa prezbiopnom korekcijom na oba oka kako bi se obezbedila precizna korekcija.

Važno je proveriti sa pacijentom da li postoje duple slike i da li tekst koji posmatra izgleda prirodno. Pri prepisivanju naočara miopima za daljinu se daje minimalna dioptrija sa kojom pacijent sa oba oka vidi 1.0 dok se za čitanje daje maksimalna dioptrija (minimalni minus i maksimalni plus). Nakon što smo odredili dioptriju uz pomoć pupilometra određujemo razmak zenica. Prvo za daljinu monokularno pa zatim za blizinu oduzimamo 1mm po oku.

oftalmoloska ordinacija stefanovici

Kompletan pregled oftalmologa

Za obavljanje kompletnog oftalmološkog pregleda produžite na Oftalmološki pregled – Očna ordinacija Stefanovići, Beograd (stefanovici.rs) ili zakažite pregled pozivom na 062/82-28-617.

optika kontrast kontakt

Optika Kontrast - Kontakt

Za zakazivanje provere vida ili ukoliko imate bilo kakva pitanja u vezi sa nošenjem naočara, slobodno nas kontaktirajte na broj 069/574-98-20 ili posetite našu kontakt stranicu radi dalje pomoći. Naš tim u optici Kontrast je tu da vam pomogne sa svim potrebama u vezi sa vašim vidom.